Udvikling af omkostningseffektivt Søl dyrkningssystem samt udvikling af Søl baserede fødevareprodukter

2023

Projektet SøStem vil gøre det muligt at lancere konkurrencedygtige fødevareprodukter hvor rødalgen Palmaria palmata indgår som ingrediens.

Palmaria palmata (populært kaldet Søl) bliver i dag sanket, og har derfor en kostpris, der umuliggør en større udbredelse som ingrediens. Søl skal kunne dyrkes effektivt, og tilbydes til en pris, der gør det attraktivt som ingrediens i almindelige daglivarer (fødevareprodukter), og ikke længere er forbeholdt gourmet restauranter og snævre målgrupper. Det er muligt at dyrke tang ontrolleret, både rød- og brunalger, men der er behov for at udvikle et omkostningseffektivt dyrkningssystem, specifikt til Søl, for at få råvaren ned i det prisleje hvor vi kan skabe produkter der kan nå ud til en bred målgruppe. Dette dyrkningssystem vil Aurelis udvikle i samarbejde med projektpartnerne Københavns Universitet og Mørenot A/S Rødalgers sensoriske egenskaber er unikke sammenlignet med andre planter, også andre tangtyper. Den fremtrædende aroma, kan være svær at arbejde med, og derfor vil råvaren Søl, der typisk sælges som tørrede flager, stadig være forbeholdt et lille kundesegment. Aurelis har erfaring inden for dvikling, produktion og salg af tang baserede conveniece produkter, der er konkurrencedygtige på prisen i danske supermarkeder. Og med disse unikke kompetencer kan vi skabe produkter, med en bred forbrugeraccept. Københavns Universitet og Aurelis vil i samarbejde med KOST undersøge, hvordan forbehandling af råvaren, med særligt fokus på ermentering, ændrer de sensoriske egenskaber, og dermed udløser flere muligheder for produktudvikling i nye retninger.

Udfører/hovedansøger Aurelis ApS
Øvrige samarbejdspartnere KOST ApS
Københavns Universitet
Projektets samlede budget DKK 5.765.491,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 4.076.572,00