Stikprøver viste, at 55% af Østersø-torsk havde torskeorm/sælorm i fiskekødet. Forekomst af nematoder i marinerede sildefileter medfører et produkttab på ca. 15%. Smitten er forbundet med en øget forekomst af havpattedyr i vores farvande, og danske fødevaremyndigheder efterlyser mere viden om den konkrete smitte i hvidfisk. I dag detekteres nematoder i hvidfisk ved at føre fileterne hen over et lysbord, hvorved synlige nematoder kan fjernes manuelt ved trimning med kniv. Trimningen bidrager til et nødvendigt stort fraskær af fiskekød, som ellers er egnet til humant konsum, men i stedet anvendes til dyrefoder. Dertil tillader den nuværende detektion fødevaresikkerhedsmæssige risici ved utilstrækkelig fjernelse af nematoder, der sidder skjult. Nematoderne kan i værste fald inficere mennesker og fremkalde allergiske reaktioner. Projektets formål er at sikre en standardiseret og effektiv identifikation og fjernelse af nematoder fra fiskekød gennem udvikling af nyt procesværktøj (OPTIKVAL), der vil bestå af 2 moduler: 1) Detektion af nematoder og 2) Ikke-destruktiv fjernelse af nematoder. Effekten af OPTIKVAL vil være en markant reduktion af råvarespild, et højere niveau af fødevaresikkerhed samt reduktion af omkostningsniveauet i fiskeindustrien forbundet med den nuværende manuelle identifikation og fjernelse af nematoder.