SafeChicken - Øget fødevaresikkerhed af kyllingekød via metoder til reduktion af Campylobacter i slagtekyllingeproduktionen

2022

Campylobacter har stor betydning for fødevaresikkerheden da den er skyld i de fleste bakterielle fødevarebårne sygdomstilfælde hos mennesker i Danmark, med høje samfundsomkostninger til følge.

Campylobacter har stor betydning for fødevaresikkerheden da den er skyld i de fleste bakterielle fødevarebårne sygdomstilfælde hos mennesker i Danmark, med høje samfundsomkostninger til følge. Størstedelen af campylobactertilfældene spores til smitte fra fersk kyllingekød. Der mangler forsat effektive metoder til at reducere forekomsten af Campylobacter i slagtekyllingeproduktionen, og udfordringen er størst i produktionen af økologiske-/frilandsflokke. Projektet SafeChicken er et partnerskab mellem DTU, Danpo og Thor Ice. Formålet er at afprøve tilsætningsstoffer til foder og vand (biokul, hele hvedekorn og havreskaller, et probiotika-lignende produkt, og organiske syrer) samt nye teknologier (IceGun og plasma activated water [PAW]). Metoderne kan reducere forekomsten af skadelige bakterier, og projektet undersøger deres evne til at reducere Campylobacter i slagtekyllinger under produktionsforhold. De fundne metoder forventes at være mere bæredygtige end alternativet, og relativt hurtige at tage i anvendelse. Effekten der kan opnås med nye metoder, vil blive beregnet i form af en reduktion i risiko for forbrugerne. En eller flere effektive metoder kan hjælpe fjerkræindustrien med at leve op til voksende krav om bio- og fødevaresikkerhed og dermed styrke fjerkræbranchens position og konkurrenceevne, introducere mere bæredygtige metoder, øge fødevaresikkerheden og reducere samfundsomkostninger grundet færre sygdomstilfælde, reducere madspild og dennes klimabelastning.

Udfører/hovedansøger Danmarks Tekniske Universitet
Øvrige samarbejdspartnere
DANPO A/S
ThorIce ApS
Projektets samlede budget DKK 8.652.821,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 7.367.896,00