REduktion af PROduktionsSpild vha. digitalisering (REPROS)

2022

REPROS endelige formål er at mindske fødevarebranchens produktionsspild.

REPROS endelige formål er at mindske fødevarebranchens produktionsspild. Projektet samler prominente aktører fra den danske fødevareindustri og kobler dem sammen med eksperter indenfor fødevareteknologi og dataopsamling, -behandling og -formidling med det formål at udvikle en løsning, som mindsker produktionsspild. De deltagende fødevarevirksomheder har vidt forskellige produktioner. Det er med til at sikre, at den løsning, der udvikles i løbet af projektet, bliver generisk og derfor nem at udbrede til resten af fødevareindustrien efter projektets udløb. Fysiske og kemiske ændringer i råvarer og mellemprodukter bliver i REPROS analyseret at-line og korreleret med online målinger på relevante procesdata og mængden af spild for at skabe en forståelse for, hvilke parametre som er årsagerne til spild. Dermed kan der indføres korrigerende handlinger, inden spildet opstår. REPROS vil dermed udvikle en ny generisk løsning/applikation til 1) opsamling af relevante proces- og analysedata fra fødevareproduktioner 2) identifikation af til hovedårsager for produktionsspild og 3) identifikation af korrigerende handlinger inden produktionsspildet opstår. Det forventes at lede til en reduktion af det danske fødevareproduktionsspild med 3,75% svarende til 4.987 tons madspild per år, hvilket svarer til 52.125 tons mindre CO2-ækv/år, samt et øget provenu på 18,5 mio. kr. for de deltagende partnere samt en videre økonomisk effekt for branchen på 89,4 mio. kr.

Udfører/hovedansøger
Teknologisk Institut
Øvrige samarbejdspartnere
LEIGHTON FOODS A/S
EASYFOOD A/S
CORONET CAKE COMPANY ApS
Projektets samlede budget DKK 4.768.753,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 2.346.508,00