Raps er en proteinråvare, der kan dyrkes lokalt i Danmark. Rapsprodukter er allerede meget brugt til malkekøer, men samme efterspørgsel ses ikke i grisesektoren. Rapsens proteinsammensætning er særdeles god, dog formår grisens fordøjelsessytem ikke at udnytte protein og P optimalt. Der har derfor været eksperimenteret med forskellige forarbejdningsprocesser, som f.eks. fermentering og ekstrudering, der dog er energikrævende og dyre processer. Dette er en af årsagerne til, at raps ikke for alvor er slået igennem som proteinfodermiddel til grise, da andre udenlandske proteinfodermidler, som f.eks. soja, er overlegne både i forhold til fordøjelighed, pris og mængde. Formålet med projektet er at optimere danske rapskager og -skrå på en omkostningslet måde med probiotika og enzymer, for at forbedre næringsværdien og tilgængeligheden af proteinet og P, når raps bruges som proteinfodermiddel til slagtesvin. Ved at optimere fordøjeligheden, forventes en mindsket N og P udledning på hhv. 0,77 kg N og 0,102 kg P per slagtesvin. Klimaeffekten vil reduceres med 113 CO2-ækv./slagtesvin ved udfasning af soja samt mindre lattergasemission grundet øget udnyttelse af N i raps. Sundhedsmæssigt vil grisenes fysiologi og miljø i mave-tarmsystemet være sundere, når mængden af overskudsprotein mindskes. Dødeligheden vil falde fra 3% til 2 %, og forderunyttelsen samt tilvæksten vil forbedres. De forbedrede produktionsresultater vil give landmanden et øget bækningsbidrag på 24,31 DKK/slagtesvin.