Sustainable organic food systems consumers perceptions and trade-offs between sustainability dimensions (SO-FOOD)

2021

Globalt er der stor fokus på at udvikle fødevaresystemer i en mere bæredygtig retning.

Globalt er der stor fokus på at udvikle fødevaresystemer i en mere bæredygtig retning. Den økologiske sektor spiller en vigtig rolle i denne udvikling, da den leverer samfundsgoder, der bidrager til blandt andet beskyttelsen af miljø, biodiversitet og dyrs velfærd. Samtidig er den økologiske fødevareproduktion, ligesom den konventionelle, ofte udfordret af klimapåvirkningen og af at mange klimavenlige løsninger involverer højteknologi eller har en negativ påvirkning på andre dimensioner af bæredygtighed som eksempelvis dyrevelfærd. Økologiske forbrugere vægter ofte fødevarers naturlighed højt, og det kan medføre en uvilje mod brug af teknologiske løsninger til klimavenlige erstatningsprodukter såsom kunstigt kød. Da økologi i høj grad er markedsdrevet, er forbrugernes syn på bæredygtighed og afvejninger mellem dimensioner nødvendige for at positionere økologi som et redskab i en bæredygtig fødevareproduktion. Derfor opstilles fire forskningsspørgsmål: 1. Har økologiske forbrugere et mere klimavenligt fødevareforbrug end ikke-økologiske forbrugere? 2. Hvordan ser forbrugere på teknologidrevet bæredygtighed og anses ny teknologi for mere tillidsvækkende, hvis fødevaren er økologisk? 3. Har økologiske forbrugerne et mere holistisk syn på bæredygtighed end ikke-økologiske forbrugere? 4. Er der forskel på, hvordan økologiske og ikke-økologiske forbrugere prioriterer og afvejer bæredygtighedsdimensioner over for hinanden og afhænger det af om varerne er økologiske? www.orgprints.org

Udfører/hovedansøger
Københavns Universitet
Projektets samlede budget DKK 2.298.937,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 1.989.311,00