Sikker UV pasteurisering af mælk (UV-Safe Milk)

2021

Lyras udvikler udstyr og teknologi til pasteurisering af mælkeprodukter med ultraviolet (UV-C) lys. Indledende undersøgelser dokumenterer, at UV-C teknologien reducerer antallet af bakterier og forbruger markant mindre energi

Lyras udvikler udstyr og teknologi til pasteurisering af mælkeprodukter med ultraviolet (UV-C) lys. Indledende undersøgelser dokumenterer, at UV-C teknologien reducerer antallet af bakterier og forbruger markant mindre energi - en reduktion på 90% sammenlignet med traditionel pasteurisering ved varmebehandling. Projektets overordnede formål er at tilvejebringe den nødvendige forskning, udvikling og demonstration således, at myndighederne kan godkende at denne ressourcebesparende UV-C-teknologi kan erstatte varmepasteurisering i mejeriindustrien. I forskningsdelen undersøges effekten af UV-C behandlinger på mikroorganismer og kvalitet i forskellige mejeriprodukter og alternativer til alkalisk fosfatase til måling af, om mælken har modtaget den korrekte behandling. Der udvikles biodosemetriske og biokemiske standardmetoder til dokumentation af fødevaresikkerhed og rutinemæssig og lovpligtig overvågning af UV-C pasteuriseringen. Procesforhold optimeres til sikring af, at mælken er mikrobiologisk sikker og samtidig smager godt. Der udføres forsøg med sensorer og evaluering af rengøringsprocesser (CIP) til anlægget. Der udføres også fuldskala-forsøg hos projektets industrielle partner. Projektets resultater kommunikeres i artikler i videnskabelige og faglige tidsskrifter, metodeforskrifter og bruges i en ansøgning om godkendelse af UV-C som alternativ pasteuriseringsmetode.

Udfører/hovedansøger
Lyras A/S
Øvrige samarbejdspartnere
Danmarks Tekniske Universitet
THEM MEJERI A.M.B.A.
Projektets samlede budget
DKK 8.949.589,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 6.654.849,00