Ensilerede roer er et nyt fodermiddel, som har potentiale til at reducere klima- og miljøpåvirkningen af mælkeproduktionen betragteligt. Dette sker ved at fastholde de gode dyrkningsegenskaber ved roer (højt udbytte, lav N-udvaskning, højere biodiversitet), mens de negative egenskaber ved traditionel fodring med friske roer (arbejdskrævende og kort holdbarhed) undgås. Nye roesorter gør det nu muligt at konservere roer ved ensilering. Fodring med ensilerede roer vil reducere udledningen af enterisk metan, så mælkeproduktionen samlet set bliver mere bæredygtig. Dyrkning af roer vil også bidrage til at opfylde EU's krav om tre afgrøder i sædskiftet og øge biodiversiteten i det åbne land. Projektets formål er at udvikle og demonstrere en ensileringsteknologi til roer, så de kan anvendes som kvægfoder året rundt. Projektet resulterer i: 1) Protokol for ensilering af roer, evt. blandet med andre afgrøder, baseret på kendskab til kemisk sammensætning, sortsvariation og risiko for saftafløb og tab af flygtige stoffer 2) Fastsættelse af energi- og foderværdi af ensilerede roer til mælkeproduktion ved at måle optagelse og omsætning af ethanol i koen og får følgende effekter: 1) Roeproduktionen øges svarende til en værdi af øget salg af roefrø til 23,2 mio. kr. 2) Indtjeningen i mælkeproduktion øges med 151 mio. kr. 3)Reduktion i miljø- og klimaaftryk svarende til henholdsvis 2,8 mio. kg N-udvaskning og 110 mio. kg CO2-ækv. pr. år ved at erstatte især majsensilage med ensilerede roer