Robot-automatisering i fjerkræslagteri og - kødforarbejdning - "TRIN 1"

2020

Nogle af de store udfordringer i fjerkræ- og kødsektoren er kravene til max værdiskabelse, bla. via high-grade ferske produkter, og effektiv, konkurrencedygtig forarbejdning under samtidig overholdelse af meget høje krav til fødevaresikkerhed.

Nogle af de store udfordringer i fjerkræ- og kødsektoren er kravene til max værdiskabelse, bla. via high-grade ferske produkter, og effektiv, konkurrencedygtig forarbejdning under samtidig overholdelse af meget høje krav til fødevaresikkerhed. Dette harmonerer ikke godt med manuelle håndteringer, krav til temperatur i arbejdslokaler, menneskelig påvirkning og vejen frem er at automatisere processer. En af de tunge funktioner er ophængning af kyllingebrystcaps. Processen er meget følsom mht. hygiejne, smitteoverførsel – og deraf mht fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet og forbundet med uhensigtsmæssigt arbejdsmiljø. Projektets formål er at udvikle en komplet robotautomatiseret teknologi for opsamling, positionering, gribning og ophængning af caps på udbenings/fileteringslinje og afløse de manuelle operationer i dette procesled og udvikle teknologiprincipper, så de kan overføres til robotautomatiseringsløsninger for de øvrige, kritiske manuelle procestrin. Projektet vil nedsætte spild/kassationer i værdikæden madspild og deraf følgende klimaeffekt: 330-440 tons CO2/år og forbedre ressurceudnyttelse, fødevaresikkerhed og -kvalitet. Projektet resulterer i dels direkte økonomiske effekter, som virksomheden opnår ved automatiseringen 5-6 mio kr/år, svarende til 10 øre pr kg slagtekylling og tilsvarende udbredningseffekt i Danmark, i alt 10-12 mio kr/år dels effekten af, at teknologien kan kommercialiseres og skabe dansk tekniksalg i str.orden 100-200 mio kr.

Udfører/hovedansøger
DANPO A/S
Øvrige samarbejdspartnere
DANPO A/S
OPEN ROBOTICA
Aalborg Universitet
Projektets samlede budget
DKK 6.929.300,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 3.498.520,00