Øget dyrkningssikkerhed af quinoa, QUISACU (QUInoa SAfe CUltivation)

2020

Markedet for vegetabilske proteinrige fødevarer er stigende. Frø af quinoa har et højt proteinindhold med højt indhold af alle essentielle aminosyrer og indeholder ikke gluten.

Markedet for vegetabilske proteinrige fødevarer er stigende. Frø af quinoa har et højt proteinindhold med højt indhold af alle essentielle aminosyrer og indeholder ikke gluten. Quinoa kan derfor potentielt blive en ny interessant afgrøde for danske landmænd. I øjeblikket er dyrkningssikkerheden for quinoa dog lav med udbytter svingende fra 200 til 2500 kg/ha. Udfra forsøg ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet omfattende kombinationer af sortsvalg, rækkeafstand, udsædsmængde og mekanisk ukrudtsbekæmpelse samt forsøg med etablering af quinoa i forskellige efterafgrøder ved direkte såning og strip tillage optimeres dyrkningsstrategien. Projektet indeholder også en screening af herbiciders selektivitet i quinoa samt monitering af sygdomme og skadedyrsangreb. De potentielt bedste løsninger afprøves hos to landmænd. Resultaterne forventes at øge dyrkningssikkerheden, så afgrøden er økonomisk konkurrencedygtig med alternative afgrøder i danske sædskifter, og konkurrenceevnen i forhold til importeret quinoa styrkes. Projektet vil levere en opdateret dyrkningsvejledning, byde på informationsdage i Flakkebjerg og hos avlere, en afsluttende workshop, et indlæg ved Plantekongres samt en artikel i et relevant fagblad

Udfører/hovedansøger Aarhus Universitet
Øvrige samarbejdspartnere
Aarhus Universitet
Quinoa Quality ApS
Landbrugsstyrelsen
Projektets samlede budget
DKK 2.389.280,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 2.015.201,00