KRISPS. Kartofler med Resistens og Innovativ Stivelse som Platform for Synergi mellem grøn og økonomisk bæredygtighed.

2020

Danmark har en omfattende og moderne kartoffelproduktion, som står overfor væsentlige udfordringer i forhold til grøn omstilling, fordi kartoffelskimmel udgør en vedvarende trussel, der nødvendiggør et højt fungicidforbrug.

Danmark har en omfattende og moderne kartoffelproduktion, som står overfor væsentlige udfordringer i forhold til grøn omstilling, fordi kartoffelskimmel udgør en vedvarende trussel, der nødvendiggør et højt fungicidforbrug. Forbedret modstandsdygtighed i danske elitesorter, som i forvejen er optimeret mht udbytte og dyrkningsegenskaber, vil derfor medføre store økonomiske og miljømæssige gevinster. Hertil kommer ønsket om egenskaber, som kan mindske kvalitetforringelse under lagring, udvide anvendelsen af stivelsen i industrien, mindske acrylamid dannelse under forarbejdning og forbedre kulhydratsammensætningen rettet mod forebyggelse af livsstilsygdomme. Kombineret med bedre sygdomsresistens vil disse egenskaber bidrage til økonomisk vækst under hensyntagen til miljøet og med gevinst for folkesundheden. Det vil også imødekomme EU’s krav til agroindustrien om at nedbringe brugen af pesticider og indføre grænser for acrylamidindhold i forarbejdede kartoffelprodukter som snacks og pommes frites. Projektet vil anvende ny biologisk baseret præcis forædling til at forbedre sygdomsresistens og kvalitet i danske kartoffel elitesorter. Præcis forædling vil, i modsætning til traditionelle metoder, ske uden at kompromittere andre af elitesorternes omhyggeligt opbyggede egenskaber. Vi har etableret og udbygget teknologien i kartoffel, og vi ved, hvordan vi opnår forbedret sygdomsresistens og nye kvalitetsegenskaber.

Udfører/hovedansøger KMC, KARTOFFELMELCENTRALEN, AMBA
Øvrige samarbejdspartnere
Københavns Universitet
Aalborg Universitet
KMC, KARTOFFELMELCENTRALEN, AMBA
Projektets samlede budget
 
DKK 11.662.583,00
Bevillingsstørrelse tildelt
 
DKK 9.218.654,00