Græs4Food: Udvikling af en membranproces til raffinering af højkvalitets fødevareprotein fra kløvergræs og lucerne

2020

Der er en stadig stigende efterspørgsel efter bæredygtige planteproteiner til fødevarer, og et kæmpe potentiale i at udvinde sådanne proteiner fra grønne biomasser.

Der er en stadig stigende efterspørgsel efter bæredygtige planteproteiner til fødevarer, og et kæmpe potentiale i at udvinde sådanne proteiner fra grønne biomasser. Dette projekt omhandler udvikling af en proces til højkvalitets fødevareprotein fra kløvergræs og lucerne. Der er i 2019 arbejdet i laboratorieskala på en membranfiltreringsproces til udvinding af fødevareprotein, og erfaringerne skal i dette projekt benyttes til at optimere og opskalere processen i pilotskala. Når processen er udviklet, skal den benyttes til bygning af en prototype, der vil muliggøre samtidig produktion af fødevare- og foderprotein. Det samlede koncept, inkl. håndtering af sidestrømme, skal integreres i en BiomassProtein™ protein fabrik i GreenLab Skive, som interessenter på egnen er i gang med at skaffe kapital til bygning af i samarbejde med Vestjyllands Andel. Udviklingen af fødevareproteinprocessen vil ske i et tæt samarbejde mellem BiomassProtein, Center for Membranfiltrering ved Aalborg Universitet, membranfiltreringsfirmaet MMS, GreenLab Skive og Thise Mejeri. Der vil kontinuerligt blive optimeret på processen, og de producerede fødevareproteiner vil blive analyseret for fødevareegenskaber, og benyttet til udvikling af nye fødevareprodukter. Drifts- og produktionserfaringer fra prototypeanlægget vil danne grundlag for etablering af større centrale produktionsanlæg, først ved udbyggelse af GreenLab Skive fabrikken og efterfølgende i andre græsprotein anlæg.

Udfører/hovedansøger BiomassProtein ApS
Øvrige samarbejdspartnere
 Aalborg Universitet
MMS Nordic ApS
GreenLab Skive A/S
THISE MEJERI A.M.B.A.
Projektets samlede budget DKK 11.718.696,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 8.102.388,00