Fra grønt protein til køledisken0

2020

Formålet med projektet er at etablere et prototypeanlæg til grønt bioraffinaderi, hvor man benytter græs til at fremstille protein til økologisk foder og forventeligt hvidt protein til fødevarer.

Formålet med projektet er at etablere et prototypeanlæg til grønt bioraffinaderi, hvor man benytter græs til at fremstille protein til økologisk foder og forventeligt hvidt protein til fødevarer. Brugen af f.eks kløvergræs og lucerne vil have en positiv indvirkning på vandmiljøet, da udvaskningen afgrøderne er kvælstoffikserende og ikke har brug for gødning. Dette medfører bl.a. at det er velegnet til dyrkning på f.eks. arealer hvor der er drikkevandsindvinding. Et af outputsne fra processen vil være en proteinpasta, som forventes at kunne erstatte f.eks. soya som proteinkilde i dyrefoder. Soya importeres typisk fra udlandet, hvorfor det at bruge dansk dyrket græs som proteinkilde vil være med til at sænke co2 udledningen fra produktet – og derved den samlede udledning fra produktionen af dyret – markant. Set i lyset af den samfundsmæssige debat som kører lige omkring co2 udledning, vil projektet og outputtet fra projektet passe godt ind i den debat om bedre vandkvalitet og mindre co2 udledning. Flere virksomheder i fødevarebranchen (bl.a. Danish Crown, Arla og ICA i Sverige) har allerede meldt ud at de vil være co2 neutrale, hvorfor det forventes at der i fremtiden vil være en øget fokus på dette. Når pilotanlægget er etableret, skal der efterfølgende udvikles en produktionsproces, hvor man også kan producere humant protein til fødevarebrug.

Udfører/hovedansøger DANSK LANDBRUGS GROVVARESELSKAB A.M.B.A.
Øvrige samarbejdspartnere
BIOTEST ApS
DLF Seeds A/S
DANISH AGRO A.M.B.A.
Projektets samlede budget DKK 35.409.300,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 14.386.670,00