DNA-baseret proceskontrol for bedre holdbarhed og mindsket madspild (DNAPROKON)

2020

Den samlede danske fødevareforsyningskæde genererer årligt 716.000 tons madspild, som fordeler sig ved primærproducenter (14%), forarbejdning (19%), engros og detail (23%), servicesektor (8%) samt forbrugere (36%) (1).

Den samlede danske fødevareforsyningskæde genererer årligt 716.000 tons madspild, som fordeler sig ved primærproducenter (14%), forarbejdning (19%), engros og detail (23%), servicesektor (8%) samt forbrugere (36%) (1). Projektets formål er at reducere madspildet i forsyningskæden ved at udvikle og afprøve ny DNA-baseret teknologi til proceskontrol ved forarbejdning af fødevarer. Samlet anslås, at ny aktiv proceskontrol vil medvirke til at reducere madspild i hele værdikæden med ca. 10%. En betydelig del af madspildet er relateret til produkternes holdbarhed. For at opnå en optimal holdbarhed er proceshygiejne afgørende. De analyser, der gennemføres i dag, er tidskrævende og giver ikke svar på, om præcis de mikroorganismer, som fordærver produkterne, er til stede. Projektet vil udvikle et nyt DNA-baseret processtyringsværktøj til den løbende proceskontrol: ”DNAPROKON”. Forarbejdningsvirksomheder vil med DNAPROKON få et stærkt værktøj til at overvåge, om specifikke holdbarhedsforringende mikroorganismer er til stede, og vil hurtigt være i stand til at identificere, hvor i processen et evt. problem er og iværksætte korrigerende handlinger. Effekten af DNAPROKON er mindre madspild i forarbejdningsleddet og hos forbrugeren opnået gennem længere og mere ensartet holdbarhed af fødevarer. Det vil reducere risikoen for reklamationer og tilbagekald og give øgede muligheder for afsætning såvel nationalt som til fjernere markeder.

Udfører/hovedansøger Teknologisk Institut
Øvrige samarbejdspartnere
Teknologisk Institut
Københavns Universitet
Danmarks Tekniske Universitet
STRYHNS A/S
ATRIA DANMARK A/S
CATER FOOD A/S
FEAST KITCHEN ApS
Projektets samlede budget
DKK 12.041.345,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 8.555.740,00