Udvikling af alkoholfri specialøl (AFøl)

2019

Formålet med projektet er at udvikle smagfuld alkoholfri specialøl.

Et stigende antal forbrugere går op i sundhed og en aktiv livsstil, og alkoholfri øl passer godt ind i den forbrugertrend (kilde: Innova Market Insight). I 2016 blev der produceret 12,9 mia. liter øl fra danske bryggerier. Alkoholfri øl (AFøl) forventes at udgøre 20 % af markedet i 2025. Det er ikke uden udfordringer at imødekomme forbrugernes krav om alkoholfrie og velsmagende øl. Traditionelt fremstilles ikkealkoholiske øl ved bl.a. fysisk fjernelse af alkohol. Det betyder, at AFøl ofte ikke er så kraftige i smagen, er mere syrlige og ikke lever op til samme kvalitet, som er kendt fra traditionelle mikrobryg, da andre flygtige smagsstoffer fjernes sammen med alkoholen. Det helt nye i dette projekt er at udvikle ingrediensløsninger, fermenteringskulturer og procesparametre, som muliggør en fermentering med begrænset alkoholproduktion samtidigt med, at der er en god udvikling af smagsstoffer. Med denne teknologiplatform udvikles protoyper, som bryggerierne, efter projektets afslutning kan opskalere til en egentlig produktion med minimeret risiko og investeringer. Projektet estimeres at kunne øge beskæftigelsen med 19 arbejdspladser hos partnerkredsen, med en videre økonomisk effekt på op til 94 mio kr. per år. Samtidig forventes en væsentligt reduceret miljøpåvirkning, merværdi pr råvare og mindre spild. Implementering af projektets output sikres gennem involvering af en bred værdikæde.

Udfører/hovedansøger Teknologisk Institut
Øvrige samarbejdspartnere Bryggeriet Flakhaven ApS
Beer Trade ApS
AKTIESELSKABET BRYGGERIET VESTFYEN
Kunstbryggeriet Far & Søn IVS
WHITE LABS - COPENHAGEN ApS
Mahia 17 ApS
Projektets samlede budget DKK 3.607.900,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 1.747.945,00