Greening of organic egg production - Green-Eggs

2017

GUDP-projektet Green Eggs vil optimere udvindingen af protein fra kløvergræs til økologiske høns.

Målet er at skabe et nyt, danskproduceret, økologisk proteinfoder. Det skal øge udnyttelsen af protein i kløver og mindske tabet af kvælstof i økologisk ægproduktion. Tidligere studier viser, at protein, der er udvundet af kløvergræs, har en god aminosyreprofil til enmavede dyr. Derfor vil GUDP-projektet benytte kløvergræs i en ny fodringsstrategi. Kløvergræs skal erstatte eksempelvis importerede sojabønner, der i vidt omfang bliver brugt som proteinfoder. Samtidig kan proteinfoder baseret på kløver være med til at sikre 100 pct. selvforsyning med økologiske protienfoder, sådan som ny EU-lovgivning kræver. Der skal gennemføres et forsøg på Aarhus Universitet, hvor kløvergræs protein indgår i foder til økologiske høner. Aalborg og Aarhus Universitet arbejder sammen om produktion og bioraffinering af grøntproteinet. Projektets mål er, at proteinfoderet af kløvergræs i år 2025 skal indgå som en integreret del af den nye strategi for fordring af enmavede dyr, hvori også piletræer er et vigtigt element.

Udfører/hovedansøger Aarhus Universitet
Øvrige samarbejdspartnere Aalborg Universitet
LANDBRUG BRIAN HOLM
DANSK LANDBRUGS GROVVARESELSKAB A.M.B.A.
AFP 15 P/S
Projektets samlede budget DKK 9.021.385,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 7.796.383,00