I komælk udgør kaseinerne 4/5-dele af proteinet og ?-kasein ca. ?-del af dette. Kasein og fragmenter heraf er en vigtig næringskilde, men tilskrives interessante egenskaber og funktioner så som emulgering, samt ernæringsmæssige- og/eller helsefremmende effekter. I et tidligere projekt støttet af MFF og inSPIRe har vi sammen med mejerierne vist, at rentabel produktion af ?-kasein er mulig. Under lagring og ostning af mælk kløves ?-kasein i fortrinsvis 5 fragmenter. Nedbrydning af ?-kasein kan have favorabel eller uheldige konsekvenser for tekstur og smag af mælkeprodukter. Under vellykket ostning giver ?-kasein nedbrydning den tilstræbte smag og konsistens, mens ukontrolleret nedbrydning kan give uønsket udfældning og gelering. Der findes store mængder af kaseinfragmenter i ostevalle. Det kalder på evaluering af det afledte kommercielle potentiale. Projektet vil opbygge metoder til undersøgelse af forekomst af store ?-kaseinfagmenter i ubehandlet- og forarbejdet mælk. Større mængder af store ?-kaseinfagmenter søges isoleret til gennemførsel af detaljerede funktionelle, fysisk/kemiske analyser, og endeligt mulige bioaktiviteter. Projektudbyttet forventes at være: a) Skitse for proces til udvinding og/eller fjernelse af ?-kaseinfragmenter fra mælk og mælkeingredienser, b) Mindre spild, begrænsning af fejlslåen produktion og udnyttelse af sidestrømme, som resulterer i bæredygtighed, energibesparelse og ressourceudnyttelse. Projektet har fødevareteknisk relevans og erkendelserne vil give mulighed for at skabe merværdi for eksisterende produkter og vise vejen til fremstilling af nye og innovative produkter.