Målrettet kontrol af sygdomsfremkaldende bakterier i ferske fødevarer (TOP SAFE)

2015

Fødevareproducenter globalt har et klart behov for nye og effektive metoder til at minimere risikoen fra de alvorlige sygdomsfremkaldende bakterier Campylobacter, Salmonella og E. coli VTEC i ferske fødevarer, herunder ferske kødprodukter, mejeriprodukter og grønt.

Projektet TOP SAFE vil udvikle målrettede biokonserverende løsninger ved anvendelse af naturlige og bakteriedræbende bakteriofager, der specifikt og effektivt kan anvendes til at reducere bestemte bakterier. Fødevareproducenterne vil i tæt samarbejde med vidensorganisationer tilpasse og optimere målrettede løsninger og applikationer til hver enkelt industri og med en fælles strategi sikre EU godkendelse af den nye teknologi. Projektet vil resultere i en værdifuld øget fødevaresikkerhed bredt i den danske fødevareindustri og vil dermed sikre Danmark en fortsat stærk førerposition inden for fødevareområdet og fremme dansk eksport. Dette vil desuden reducere udgifterne i sundhedsvæsenet pga. færre syge forbrugere. Projektets nye løsninger vil reducere producenternes tab ved tilbagetrækninger af kontaminerede fødevarer og sygdomsudbrud i befolkningen. I 2012-2013 kostede tilbagetrækninger pga. mikrobiologiske forhold industrien 120 millioner kr. Projektet vil også resultere i mindre madspild, herunder færre tilbagetrækninger og kasserede partier eller råvarer, reducere klimabelastning og næringsstof udledning, og styrke producenternes vækst, eksport, produktivitet og konkurrenceevne.

Udfører/hovedansøger ISI FOOD PROTECTION ApS
Øvrige samarbejdspartnere FLENSTED Food Group A/S
LANDBRUG & FØDEVARER F.M.B.A.
Københavns Universitet
DANISH CROWN A/S
DANPO A/S
ARLA FOODS AMBA
DANSK LANDBRUGS GROVVARESELSKAB A.M.B.A.
Projektets samlede budget DKK 16.013.911,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 11.270.524,43