Udvikling af naturnær frugtvin og frugtvinskultur i Danmark (Natvin)

2014

I et samarbejde mellem en frugtavler, to frugtvinsproducenter, to universiteter og et større privat firma, udvikles frugtbaserede højværdiprodukter med lokal unikhed, naturlighed og høj kvalitet.

Derved sikres dyrkningen af frugt i Danmark øgede overlevelsesmuligheder. Dyrkningsmetoderne optimeres med fokus på optimal kvalitet til fremstilling af frugtvin. Et nyt vækstfaseoptimeret gødningsprincip ventes at reducere kvælstof forbruget med 30-50%. Ændret styring af høsttid og efterhøsthåndtering vil forbedre aroma og sukker/syre balancen og fungicidanvendelsen imod lagersygdomme fjernes helt. Lokale sorter med høj smags- og aromakvalitet og lokal kulturhistorie testes for deres potentiale til frugtvin. Et nyt naturnært gæringskoncept styret af det danske maritime klima afprøves med forventning om en ny aromatisk unik vinstil. Den naturlige mikroflora dokumenteres og anvendelsen til gæring kvalitetssikres ved introduktion af ny dansk knowhow omkring styring af mikrobielle processer. En dansk udviklet analyse platform kalibreres til kvalitetsstyring af frugtvine. Endelig fokuseres der på udvikling af en tilknyttet oplevelsesøkonomi til sikring af mersalg, eksport og udvikling af lokalområdernes gastro-/agroturisme. De traditionelt bedst egnede områder for frugtdyrkning, og dermed for udvikling af en frugtvinskultur, er udkantsområderne, øerne og de kystnære områder. Projektet har således fokus på at udvikle og skabe jobs i områder med særligt store erhvervsudfordringer.

Udfører/hovedansøger Københavns Universitet
Øvrige samarbejdspartnere Roskilde Universitet
COLD HAND WINERY A/S
Horn Cider I/S
FLEMMING JØRGENSEN
FOSS ANALYTICAL A/S
Projektets samlede budget DKK 10.176.720,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 8.437.152,00