Oprensning og applikation af nye planteproteiner til fødevarer - NyProFOOD

2013

Den globale efterspørgsel efter animalsk protein er stærkt stigende.

Det medfører, at priserne for animalsk protein, fx fiskemel, mælkepulver og andre kvalitetsproteiner, også er i kraftig stigning. Det skaber interesse og efterspørgsel efter alternative proteinkilder. Projektet vil udvikle mere miljøvenlige planteproteiner som alternativ til brugen af animalske proteiner til forarbejdning af fødevarer til gavn for både miljø, forbrugere og dyrevelfærd. Nye miljøvenlige, ressourceeffektive og bæredygtige oprensningsteknikker skal gøre det muligt at udvikle en bred vifte af vegetabilske proteiner – en værktøjskasse, som man kan plukke fra, hvis man gerne vil udvikle fx produkter uden gluten eller proteinrigholdige produkter til underernærede patienter i sundhedssektoren. Planteproteinerne bliver skånsomt udvundet af danskdyrkede afgrøder, fx bælgplanter og raps. Det er projektets mål at udvikle alternativer til animalske proteiner som fx valleprotein samt proteiner, der kan erstatte soja, da det både vil gavne miljøet og forarbejdningen af fremtidens fødevareproduktion. På globalt plan er der stigende pres på ressourcer og ikke mindst arealer til dyrkning af verdens fødevareproduktion som fx soja, der også optager store dyrkningsarealer. Produktionen af planteproteiner er langt mere klima- og miljøvenlig end animalske proteiner, men sammenlignet med animalsk protein skal planteproteinerne være rimelige mht. pris, ernæring og sundhed.

Udfører/hovedansøger UPFRONT CHROMATOGRAPHY A/S
Øvrige samarbejdspartnere TRIPLE A A/S
Toft af 28. februar 2017 ApS
Bodylab ApS
SFK FOOD A/S
Københavns Universitet
CREDIN A/S
Projektets samlede budget DKK 12.059.720,50
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 8.009.255,00