Netværk om mikrobiologiske hurtigmetoder til effektiv og sikker fødevareproduktion (MIKRONET)

2013

Formålet er at udbrede brugen af mikrobiologiske hurtigmetoder i fødevareindustrien og derved reducere energiforbruget, sikre mere effektiv udnyttelse af ressourcerne ved at reducere spild og tilbagekald, forbedre kvaliteten og øge fødevaresikkerheden.

DMRI har stor erfaring med at rådgive virksomheder i den danske kødindustri ved indkøring af mikrobiologiske hurtigmetoder fx Real time PCR til hurtig påvisning af Salmonella på 12 timer, mod normalt 2-3 døgn. Dette har reduceret behovet for kølekapacitet til opbevaring af det ferske kød pga. hurtigere afsendelse og har medvirket til den danske kødindustris forspring mht. fødevaresikkerhed i forhold til udenlandske slagterier. Netværket skal sikre vidensdeling om anvendelse af mikrobiologiske hurtigmetoder i praksis på tværs af de forskellige værdikæder og give andre danske fødevareproducenter tilsvarende muligheder. Effekten af hurtigere analysesvar er bedre fødevarekvalitet i form af friskere varer, større fødevaresikkerhed og færre tilbagekaldelser. Det betyder forbedret effektivitet, produktivitet og konkurrenceevne for danske fødevareproducenter. Resultater: * Virksomhederne i netværket får bedre mulighed for at vælge mikrobiologiske hurtigmetoder og hjælp til indkøring. * Netværket vil klarlægge behov for tilpasning og nyudvikling af metoder og vurdere nye metoders anvendelighed i praksis. * Netværkets arbejde danner basis for fremtidige udviklings- og demonstrationsprojekter.

Udfører/hovedansøger Teknologisk Institut
Øvrige samarbejdspartnere Københavns Universitet
DANISH CROWN A/S
TICAN FRESH MEAT A/S
TULIP FOOD COMPANY A/S
ROYAL GREENLAND SEAFOOD A/S
ARLA FOODS AMBA
COOP DANMARK A/S
HILTON FOODS DANMARK A/S
DANPO A/S
Projektets samlede budget DKK 1.378.519,51
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 812.600,00