Gødevanding - En udfordring i produktionen af økologiske fødevarer

2013

Projektets overordnede formål er at øge produktiviteten, mindske spildet og øge konkurrenceevnen i produktionen af økologiske fødevarer for at imødekomme en øget national og international efterspørgsel på økologisk frugt og grønsager.

Ideen er at identificere og udvikle flydende organiske gødninger, der gør det muligt at sammensætte økologisk gødevand med et optimalt forhold mellem de enkelte næringsstoffer og med en lettere tilgængelighed af disse sammenlignet med eksisterende gødninger. Det betyder, at man kan opnå højere udbytter, fordi planternes gødningsbehov mere præcist tilgodeses, samtidig med at man opnår en bedre ressourceudnyttelse og undgår ophobning og udvaskning. Først identificeres flydende og faste organiske gødninger og økologiske biomasser, som enten direkte eller efter forbehandling i fermenterings eller biogasanlæg, egner sig til gødevanding. Mere detaljerede studier skal fastlægge, hvorledes forskellige forbehandlinger påvirker næringsstoftilgængelighed, pH og ledetal i rodzonen samt vækst, udbytte og plantekvalitet. Strategier for gødevanding af tomat, jordbær og persille vil blive udviklet og afprøvet. Det forventes at projektet vil resultere i udviklingen af en række flydende gødninger, som komplementerer hinanden mht. næringsstofsammensætning. Disse gødninger vil gøre det muligt at styre næringsstoftilførslen mere præcist i det økologiske jordbrug så der opnås øget produktivitet og omlægning af et større areal til økologi.

Udfører/hovedansøger Aarhus Universitet
Øvrige samarbejdspartnere HORTIADVICE SCANDINAVIA A/S
GREENF ApS
Peter Jensen og Marianne Britt Jørge
ØKOGAARDEN ApS
ØKOLOGI HAVEN ApS
Projektets samlede budget DKK 9.068.159,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 5.998.799,00