Udvikling af ny dansk kategori pålægsvare med anvendelse af hvidskimmelkultur

2012

Italienske og franske pølser adskiller sig markant fra danske i smag og konsistens, blandt andet fordi der anvendes en særlig hvidskimmelkultur i fremstillingsprocessen.

Pølserne findes dog ikke i en variant, der lever op til EU-kravene for økologisk produktion. Aalbæk Specialiteter ønsker at udvide sortimentet for kvalitetsbevidste forbrugere ved at overføre hvidskimmelmetoden til den økologiske pølsefremstilling. Ved at bruge et bredere sortiment af udskæringer til fremstilling af gourmetprodukter vil den nye produktionsmetode på sigt gøre det muligt at forædle smagskvaliteten af noget af det kød, som på nuværende tidspunkt ikke bliver forarbejdet til dyre kvalitetsprodukter. Den nye produktionsteknologi forventes derfor at medføre et ekstra værdiløft på 80 % i forhold til det provenu, der traditionelt ligger i forædling af kødprodukter. Målet er, at den nye metode tre år efter projektets afslutning skal omfatte 10 % af virksomhedens produktion. Efter planen skal dette medføre en årlig omsætning på 28 millioner kroner, som vil give et værdiløft på 12 millioner kroner alene for Aalbæk Specialiteter. I forhold til dyrevelfærd og miljø spås den nye fremstillingsmetode også at have betydelige effekter, da den vil forøge den nuværende økologiske svineproduktion og svinefoderproduktion med 7 %. Dertil kommer den økologiske fremstilling af gede-, lamme- og oksekød.

Udfører/hovedansøger Farre A/S
Øvrige samarbejdspartnere Farre A/S
Projektets samlede budget DKK 1.424.400,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 640.980,00