Tæt på 2 millioner tons kød til en værdi af 28 milliarder kr. bliver eksporteret. Salmonella-kontrollen er det mest følsomme led i frigørelsen af kød, der skal sælges til særligt USA, Sverige og Finland, som har en særaftale med EU om nultolerance for salmonella ved import af fersk kød. I dag pakker man kødet og laster det i biler, når man har påbegyndt Salmonella-undersøgelserne af det men før man kender resultatet af testen. Det betyder, at hvis der er Salmonella i svinekødet, skal bilerne tilbagekaldes, kødet skal ompakkes og varmebehandles, så det kan bruges uden risici i fx pølser, leverpostej og andre ikke-ferske varer. Det koster slagteriet mange penge i køleopbevaring, ompakning af kød, fejltransport og giver reduceret holdbarhed af det ferske kød generelt. Projektet vil udvikle en ultrahurtig Salmonella-test baseret på en banebrydende ny biosensorteknologi. Teknologien skal videreudvikles til slagteribranchens prøvetyper, valideres og implementeres. De første 1½ år af projektet vil vi fokusere på at videreudvikle metoden. Herefter skal det næste halve år bruges på at få den valideret i henhold til det nordiske organ for validering af alternative mikrobiologiske metoder (NordVal). Det sidste ½ år anvendes til implementering på slagterier og kontrollaboratorier og til at formidle resultaterne.