NO-CAST Økologisk svineproduktion 2014 - uden kastration

2011

Projektets udgangspunkt er det faktum, at markedsandelen for økologisk svineproduktion kun er på 1% og således har et enormt udviklingspotentiale.

Den fornuftige hypotese er, at forbrugernes forventning om et naturligt produkt betyder, at et ophør med kastrering af hangrise vil give nye markedsføringsmuligheder. I konventionel svineproduktion går man efter genetiske løsninger, men det er ikke tilfældet i den økologiske produktion. Projektet vil levere et koncept med et dokumenteret lavt niveau af hangrise med et for højt niveau af skatole og androstenon i spækket og dermed en minimal risiko for ornelugt. Risikoen for ornelugt kan reduceres ved fodring med de rigtige fodermidler i den rette fodersammensætning. I projektet udvælges de bedste fodringsrationer ud fra deres evne til minimering af ornelugt og kritisk vurdering af konsekvenser for produktivitet, miljøbelastning og grisenes modstandskraft mod smitte. De bedste foderstrategier kombineres med de mest effektive og ornelugtsminimerende valg af: vægt ved indsættelse fra friland, gruppestørrelse og grupperingsmetode og slagtevægt. Med projektet er der fokus på videreudvikling af økologisk svineproduktion integreret med udvikling af diversificerede produkter på basis af produktionsmetode, anderledes genotyper og slagtevægt. Der afsøges således nye metoder, der kan eliminere behovet for kastration af grise og fremme dyrenes naturlige modstandskraft mod smitte. Projektet bidrager især til at løsning af udfordringerne indenfor forbedret dyrevelfærd / økologisk svineproduktion.

Udfører/hovedansøger Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Øvrige samarbejdspartnere LANDBRUG & FØDEVARER F.M.B.A.
Center for Frilandsdyr K/S
AFP 15 P/S
Københavns Universitet
Projektets samlede budget DKK 11.886.800,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 8.662.400,00