Netværksprojekt om praktisk styring af allergener i fødevareproduktioner

2011

FORMÅLET er at etablere et nyt netværk om praktisk styring af allergener i fødevareproduktioner.

Arbejdet og videndelingen skal øge den enkelte virksomheds viden omkring identifikation, vurdering og styring af allergener i produktionen. Der skal arbejdes systematisk på en reduktion af allergenkontaminering samt en bevidst og dokumenteret anvendelse af mærkningen kan indeholde spor af. Mange danske produktioner har krav om stor fleksibilitet, hvilket stiller væsentlige krav til styring af allergener. Aktiviteterne skal identificere problemstillinger, som kræver mere dybdegående studier og skabe basis for nye udviklings- og demonstrationsprojekter, og dermed sikrer en vækst for danske fødevareproducenter med høj fokus på fødevaresikkerhed. RESULTATERNE af netværksprojektet er: At virksomhederne med kendte styringsredskaber (HACCP) og ny viden om allergenkontaminering i produktionsmiljøet kan opbygge praktisk anvendelige systemer til identifikation, vurdering og styring af allergener, samt verifikation og dokumentation heraf. Større opmærksomhed på allergenudfordringen i hele produktværdikæden. Igangsættelse af forsknings-, udviklings- og demonstrationsprojekter. EFFEKTEN er, at virksomhederne kan optimere udnyttelsen af råvarer, hurtigere kan omstille mellem produktioner og leve op til korrekt mærkning af allergener. Forbrugerne opnår derved en øget sikkerhed ved produkterne på markedet, og fødevareallergikere får et større udvalg af ¿allergen-sikre" produkter.

Udfører/hovedansøger Teknologisk Institut
Øvrige samarbejdspartnere ARLA FOODS AMBA
Danmarks Tekniske Universitet
TULIP FOOD COMPANY A/S
EUROPEAN FREEZE DRY ApS
EASYFOOD A/S
CARL J. NIELSEN A/S
CHR. HANSEN A/S
Midsona Danmark A/S
ROYAL GREENLAND SEAFOOD A/S
DE FORENEDE DAMPVASKERIER A/S
Projektets samlede budget DKK 1.662.279,22
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 855.010,00